Wie ben ik

Ik ben meester Anton. Ik geef al heel lang les in groep 7 en 8. Ik weet uit mijn eigen klassen, dat kinderen soms nare dingen meemaken. Ze worden bijvoorbeeld gepest, er is ruzie thuis of hun ouders gaan scheiden. Sommige kinderen worden zelfs geslagen. Die kinderen denken soms dat het hun schuld is.

 

In de klas

Ik vind het belangrijk om in de klas te praten over wat kinderen meemaken. Ik wil kinderen graag leren hoe belangrijk het is om hulp te vragen.

Mijn droom

Ik wil alle kinderen uitleggen dat dit niet hun schuld is. Ik schreef er Dit is een verschrikkelijk boek met een gouden boodschap over, maar als je geen geld hebt of geen zin hebt een boek te kopen, kun je veel uit dat boek hier lezen.

Jouw meester of juf

Je kunt ook je meester of juf vragen om dit belangrijke onderwerp in de klas te bespreken. Er is een speciale pagina voor meesters en juffen op deze site: bespreken in de klas.

Alle kinderen kunnen helpen!

Ook wil ik dat kinderen leren dat zij hun klasgenoten kunnen helpen. Helpen kan soms heel simpel: door gewoon een goede vriend(in) te zijn.

Doen alsof er niets aan de hand is

Veel kinderen proberen dit soort zaken geheim te houden. Soms omdat ze het moesten beloven. Heel eerlijk van ze. Maar: geheimen zijn er in 2 soorten.

Twee soorten geheimen

Geheimen waar je blij van wordt, zijn goed.

Geheimen waar je niet blij van wordt, zijn slecht.

Slechte geheimen mag je delen

Een  slecht geheim mag je delen. Het helpt je echt. Zoek hulp bij iemand die je vertrouwt. De meester of de juf, een buurvrouw of buurman, een oom of tante.

Soms zegt iemand dat je deze dingen geheim moet houden, omdat je familie er anders last van krijgt. Geloof ze niet. Slechte geheimen mag je doorvertellen.

Hulp

Op deze site vind je een speciale pagina met informatie, gratis telefoonnummers en chats waar je hulp kunt vinden. Kijk op de pagina ‘Waar vind je hulp.’

Als je erge dingen meemaakt heb je hulp nodig.

Het is niet jouw schuld!

Hulp zoeken is moedig!

Slechte geheimen mag je doorvertellen!