Seksueel misbruik

Wat is seksueel misbruik? Als iemand aan je lijf zit als jij dat niet wil. Als iemand je wil zoenen of aanraken op plekken waar normaal je ondergoed zit. Als iemand je naar seksfilms wil laten kijken of zulke foto’s en filmpjes van jou wil maken. Dat is niet goed. Het is daarom verboden.

Onthoud

Onthoud één ding heel goed. Jouw lijf is alleen van jou. Niemand mag er aan zitten als jij dat niet wil. Jij bent de baas over jouw lijf.

Dus: Niemand mag je ongevraagd zoenen. Niemand mag je ongevraagd aanraken. Jij hoeft óók niemand te zoenen of aan te raken als je dat niet wil!

Wie doen dat?

Dat weet je nooit  van te voren. Er zijn kinderen waarbij één van de ouders of een broer, (stief)ouders of (stief)broer, maar ook opa, oom, de buurjongen, de buurvrouw, de trainer van de sportclub of de (zwem)leraar zomaar aan hun lijf zat.

Niet alleen bij meisjes, ook bij jongens.

O ja, als je soms denkt: Dit gebeurt alleen bij meisjes, dan heb je het mis. Het gebeurt ook bij jongens! Alleen vinden die het nóg enger om te vertellen. Het lijkt immers niet stoer? Maar de daders zijn altijd veel groter dan jij. Als het jou overkomt, is vertellen juist stoer.

Dit mag ook niet

Er zijn meer dingen die onder seksueel kindermisbruik vallen. Als een volwassene aan je vraagt of je dwingt om jezelf uit te kleden, dan is dat ook seksueel misbruik. Ook als dat op afstand gebeurt, voor een webcam, of via een foto die je met je telefoon maakt. Zie de pagina online misbruik.

Het is ook seksueel misbruik als gedwongen wordt om naar seks te kijken, of naar  films en foto’s van seks. Ook als je steeds naar opmerkingen over seks moet luisteren is dat een vorm van kindermishandeling. En ook dit mag niet.

Hoe het vaak begint

Seksueel misbruik begint vaak heel geleidelijk. Als iemand heel aardig is, en er gebeuren ineens dingen die je niet wilt kun je in de war raken. Zeker als die persoon familie van je is. Maar ook als het de buurman, buurvrouw, voetbaltrainer of turntrainer is, kan het lastig zijn om te zeggen dat je dit niet wilt. Dat is heel normaal.

Wat ze ook vertellen: het klopt niet. Een veelgebruikte smoes is: ‘We houden toch van elkaar?’ Of: ‘Dit is ons geheimpje.’ Of: ‘Het is jouw schuld. Jij liet me dit doen.’ Allemaal gelogen!

Smoesjes en bedreiging

Omdat die mensen ook wel weten dat dit niet goed is, gaan ze soms dreigen. ‘Als je het vertelt, word je nooit topsporter.’ Of erger: ‘Als je het mama vertelt, moet papa naar de gevangenis.’ Of: ‘Als je het vertelt, wordt mama
heel verdrietig en dat is jouw schuld.’

En soms gaan ze nog een stap verder: ‘Als je het vertelt maak ik je dood.’ Of: ‘Als je het vertelt maak ik je zusje (of je cavia, of je moeder) dood.’ Verschrikkelijke dingen dus.

‘Nee!’ zeggen

Als iemand je aanraakt, kan je dat prettig vinden, of niet. Omdat het om jouw lichaam gaat, is het belangrijk dat jij je  grenzen aangeeft. Als jij een aanraking niet fijn vindt, ook al is het door iemand die je kent, zeg het dan. Zeg “nee”, of zeg “Ik wil dit niet, stop ermee.” Als dat niet helpt, dan loop je weg. Vraag iemand om je te helpen.

‘Ik deed niets. Ik liet het gebeuren.’

Dat is goed. De dader was slim. Maakte gebruik de situatie.  Hij was misschien je vader, sportcoach, leraar, buurjongen of de jongen waar je verliefd op was. Je was in gevaar. Je brein besliste dat je niets kón doen. Te gevaarlijk. Dat is normaal. Bevriezen komt voor bij 70% van  de meisjes en jongens die dit overkomt. Goed dat je er nog bent!

Geheim

Vaak zeggen mensen die een kind misbruiken dat het een geheim is. En je weet dat je geheimen niet mag doorvertellen. Maar er zijn twee soorten geheimen: leuke en niet-leuke. Leuke geheimen zijn geheimen waar je blij van wordt. Bijvoorbeeld als je een cadeautje verstopt voor Moederdag. Niet-leuke geheimen zijn geheimen waar je bang en verdrietig van wordt. Niet-leuke geheimen moet je altijd aan iemand vertellen.

Hulp

Als dit met jou gebeurt moet je echt, echt, echt, hulp zoeken! Zoek iemand die je vertrouwt. Denk bijvoorbeeld aan je andere ouder, de juf of meester op school, of je lievelingstante.

Op deze site vind je een speciale pagina met informatie, telefoonnummers en chats waar je hulp kunt vinden. Kijk op de pagina ‘Waar vind je hulp.’

Seksueel misbruik
Menu