Gepest worden

Pesten gaat over iemand uitschelden, buitensluiten, slaan of op andere manieren pijn doen. De dader is vaak sterker of heeft vrienden of vriendinnen die meedoen. Zo is er verschil in macht. De gepeste is in de minderheid en kan dus niet winnen.

Je vraagt er niet om

Allereerst: niemand vraagt erom gepest te worden. Iedereen die dat zegt, liegt. Er is ook niets mis met de gepeste. Als jij gepest wordt, ligt dat NIET aan jou. Je hoeft niet weerbaar te worden omdat een ander gemeen is.

Lang last van houden

Als je lang gepest wordt, of je wordt heel erg gepest, kun je daar veel last van hebben. Er zijn volwassenen die 50 jaar later nóg last hebben van gepest zijn. Je stelt je dus niet aan!

Als je gepest wordt, voel je je meestal heel eenzaam, verdrietig en boos. Neem iemand in vertrouwen en praat erover: je ouders, een vriend(in), een buurvrouw, of de juf of meester.

In je eentje kun je niet winnen.

Manieren om te pesten

Er zijn heel veel vormen van pesten: slaan en schoppen, spullen kapot maken of verstoppen, iemand buitensluiten, roddelen en nog veel meer vormen. Dat kan in het echt of op je smartphone, tablet of computer.

Wat doet pesten met het slachtoffer?

Hieronder kun je kijken en luisteren naar het verhaal van jongen die heel erg gepest werd. Zijn verhaal ging viral.

Wegkijkers

Wist je dat kinderen die net doen of ze het pesten niet zien wegkijkers genoemd worden?

Wist je dat kinderen die net doen of ze het pesten niet zien vaak bang zijn zelf gepest te worden als ze het gepeste kind helpen?

Dan snap je ook dat het moedig is, als je van wegkijker een verdediger wordt en zegt: ‘In onze klas wordt niet gepest! Ophouden!’

De klas kan helpen!

Als je in een klas zit waar wordt gepest, kun je elkaar helpen! Als degenen die niet worden gepest samen het gepeste kind helpen, zal het pesten stoppen.

Een klein beetje goed nieuws

Voor kinderen die gepest worden of werden is er een zomerkamp. Er zijn trouwens ook kortere kampen. Praat erover met je ouders en kijk hier eens: bully buddy zomerkamp. Onderaan de pagina vind je een verslag van het Jeugdjournaal over dit kamp.

Vergeet niet:

Je bent niet de enige en je bent niet alleen. Praat erover met iemand die je vertrouwt.

Hulp

Op deze site vind je een speciale pagina met informatie, telefoonnummers en chats waar je hulp kunt vinden. Kijk op de pagina ‘Waar vind je hulp.’

Meer lezen over pesten?

Kijk op de site stoppestennu.nl. Je kunt daar de test ‘Ben ik een pester?‘ met tips om daarmee te stoppen. Je kunt ook de test  ‘Word ik gepest?‘ doen. Ook vind je er tips waar je terecht kun voor nog meer hulp.

Anton Horeweg Stop pesten nu