Lichamelijke mishandeling

Dit betekent dat je wordt geslagen, geschopt of nog erger. Niemand mag jou slaan. Je ouders niet, je meester of juf niet, je trainer niet: NIEMAND. Dat het wel eens gebeurt bij een ruzie is niet goed, maar kan wel eens gebeuren. Als het vaker voorkomt noem je dat kindermishandeling. Dat is verboden. Je hebt hulp nodig! Verderop lees je waar je hulp vindt.

Loop je NU gevaar?

Als je echt NU gevaar loopt, of als iemand anders echt in gevaar is, kun je altijd 112 bellen. Dat is gratis. De politie komt dan naar je toe.

Vaak voorkomend

Lichamelijke mishandeling is verboden. Je mag kinderen niet slaan. Ook je ouders, je trainer of de meester of juf mogen dit niet. Soms gebeurt het omdat iemand erg boos is. Dat is niet goed, maar je kunt het misschien nog begrijpen. Het is dan een soort ongeluk. Als het vaker voorkomt noem je het lichamelijke mishandeling.

Mishandeling door ouders

Ouders die hun kinderen slaan, houden bijna altijd wel van ze. Ze weten soms niet goed hoe ze problemen kunnen oplossen zonder te slaan. Soms hebben ze zelf problemen. Door de stress worden ze snel erg boos. Ze hebben hulp nodig. Net als de geslagen kinderen.

Mishandeling door anderen

Mensen die kinderen slaan, hebben in hun eigen hoofd daar soms goede redenen voor. Het zijn echter verkeerde redenen: laat je niets wijsmaken. Slaan en schoppen zijn verkeerd. Het mag niet!

Mishandeling door trainers

Er zijn trainers die slaan of schelden. Ze doen dat om jou je best te laten doen. Ze denken dat je zo meer wedstrijden wint. Bij de Nederlandse turnsters is dat wel eens gebeurd. Ook in andere sporten komt het voor. De trainer zegt dan ‘daar worden ze hard van, en zo leren ze doorzetten.’ Het mag niet!

Geslagen worden door de meester of juf.

Het komt soms voor. Een juf of meester die slaat. Gelukkig bijna nooit. Als het toch voorkomt, is dat vaak omdat de meester of  juf niet meer weten hoe ze een kind of de klas moeten laten stil moeten laten zijn. Het mag nog steeds niet!

Wat gebeurt er als je nare dingen meemaakt?

Augeo legt het uit. KLIK

Hulp

Op deze site vind je een speciale pagina met informatie, telefoonnummers en chats waar je hulp kunt vinden. Kijk op de pagina ‘Waar vind je hulp.’