Soms heb je problemen op school. Niet zomaar een keer ruzie met de juf, de meester of een klasgenoot en ook niet een keer een mislukte toets of een lelijk geschreven les. Nee dit gaat over problemen die heel erg zijn en vaak heel lang duren. Natuurlijk is dit niet direct kindermishandeling, maar het kan je leven behoorlijk verpesten.

Niemand vindt me leuk

Het komt voor dat hoogbegaafde kinderen weinig vrienden hebben. Soms is dat omdat anderen je niet goed begrijpen. Soms omdat jij als hoogbegaafd kind andere kinderen niet goed begrijpt.

Als de meester of de juf je dan ook niet goed begrijpen, is het op school niet echt leuk meer.

Jij bent toch zo slim? Nou dan?

Andere mensen verwachten soms dat hoogbegaafde kinderen alles meteen snappen en alles kunnen. Ook zonder uitleg. Ook denken ze dat hoogbegaafde kinderen geen fouten maken. Als ze wel fouten maken, dan doen ze gewoon niet hun best. Misschien denk jij dat zèlf ook wel, want hoogbegaafde kinderen denken dit soort dingen zelf ook.

Het is echt onzin!

Je weet niet alles (gelukkig maar); je hebt soms gewoon uitleg nodig (al snap je het wel sneller) en je maakt gewoon fouten (en dat mag ook. Ik zou zelfs willen zeggen dat moét ook. Als je nooit fouten maakt, leer je niets).

Wat kinderen soms doen: verstoppen

Soms gaan kinderen zich ‘verstoppen.’ Niet echt natuurlijk, maar ze verbergen hun hoogbegaafdheid om ‘net zo te zijn als andere kinderen.’

Ze halen dan bijvoorbeeld expres slechte cijfers. Of: ze halen precies de cijfers die nodig zijn. Wat dan weer superslim is. Onvoldoendes trekken aandacht, dus die halen ze niet. Een tien trekt ook aandacht, dus die halen ze óók niet).

Dat voelt op den duur niet fijn: je wilt gewoon graag zijn wie je bent. En gelukkig mag dat ook. Daar heb je recht op. Alle kinderen mogen zijn wie ze zijn.

Wat kinderen soms voelen

Er zijn hoogbegaafde kinderen die supergevoelig zijn. ‘Sensitief’ heet dat met een mooi woord. Heb jij dat ook? Dit is bijvoorbeeld wat je dan merkt:

Héél ongelukkig zijn.
Super boos zijn!
Héél blij zijn.
Zéér gevoelig zijn.
Héél….
Niks is gematigd, alles is héél!

Dat is best vermoeiend. Voor jou, maar ook voor de omgeving. ‘Stel je niet aan!’ ‘Kan je nooit eens gewoon doen?’ ‘Overdrijver!” Dat soort dingen krijgen ze dan te horen.

Toch kun je er niets aan doen: je hebt echt last van die dingen. Gelukkig ben je soms ook gewoon superblij!

Wat andere kinderen soms doen

Je uitschelden met studiebol, nerd, stuudje en andere woorden. Dat gebeurt soms voor de grap (maar zeg het vooral als je het niet leuk vindt!) en soms omdat ze jaloers zijn. Die kinderen hebben nog iets te leren. Het komt dus niet door jou. Zoek hulp als je er last van hebt. Dat is niet raar. Onderaan de pagina vind je informatie over hulp zoeken.

Wat er soms in de klas gebeurt

  • Je krijgt geen hulp en uitleg;
  • Kinderen die moeilijker leren dan jij gaan altijd voor lijkt het wel;
  • Je krijgt alleen lessen die te makkelijk zijn;
  • Je moet eerst de gewone lessen maken voor je eindelijk uitdagender werkt krijgt;
  • Het ‘uitdagende werk’ is helemaal niet uitdagend, maar vooral meer van hetzelfde;
  • Je hebt geen andere hoogbegaafde kinderen om je heen om samen te overleggen.

Als je denkt ‘Dit gebeurt bij mij ook!’ moet je hulp zoeken. Zie onderaan de pagina.

Waarom gaat het fout?

Denk niet dat je juf of meester je niet leuk genoeg vindt. Daar ligt het niet aan (al lijkt het misschien zo). Soms denken meesters en juffen dat hoogbegaafde kinderen alles al kunnen. Ze denken dan dat je slim genoeg bent om alle lessen zelfstandig te maken. Vaak lukt je dat ook nog (goed gedaan!), maar het klopt niet. Jij hebt ook recht op uitleg. Soms hebben ze teveel tijd nodig voor kinderen die veel uitleg nodig hebben. Ze denken dan dat jij je wel redt.

Hulp

Als je veel herkent wat op deze pagina staat, heb je misschien hulp nodig.

Praat erover met je ouders. Je problemen zijn echt! Je stelt je dus niet aan.

Praat erover met je juf of meester als dat kan.

Op elke school is ook een vertrouwenspersoon. Ook daar kun je terecht.