Bespreken in de klas

Op deze pagina staan links naar sites en instellingen die jouw juf of meester helpen kindermishandeling in de klas te bespreken.

Er zijn organisaties die voorlichting geven over kindermishandeling. Meestal gaan zij met kinderen en jongeren in gesprek over de nare dingen die je kunt meemaken. Soms bieden zij een lespakket aan, al dan niet met begeleiding in de klas. Hieronder vind je een aantal van deze organisaties.

Teamscholing

Je kunt ook een lezing of studiedag aanvragen voor het omgaan met de gevolgen van aces, trauma en kindermishandeling. Deze worden gegeven door Anton Horeweg, auteur van o.a. De traumasensitieve school en Dit is een verschrikkelijk boek met een gouden boodschap. Scrol omlaag.

Horeweg, A.(2021). Dit is een verschrikkelijk boek met een gouden boodschap.

Organisaties

Team Kim: Jongeren die zelf (helaas) ervaring hebben met kindermishandeling of misbruik, komen voorlichting geven aan kinderen of jongeren (bao en vo).

Marietje Kessels Project: De trainers maken gebruik van Rots en Water,  werken veel fysiek en bespreken thema’s als kindermishandeling en pesten. Alleen omgeving Tilburg.

‘Niet jouw schuld!’ De voortgezet onderwijs versie van Dit is een verschrikkelijk boek met een gouden boodschap. NU verkrijgbaar.

ONiet jouw schuld! Een verschrikkelijk boek met een gouden boodschap voortgezet onderwijs

Schildje: Een lespakket dat kindermishandeling bespreekbaar maakt. Geschikt voor onderbouw en middenbouw.

Dit is een verschrikkelijk boek met een gouden boodschap: Dit is een lespakket dat kindermishandeling en andere aces ( vechtscheiding, verlies van een gezinslid, pesten, enz), bespreekbaar maakt. Geschikt voor groep 7, 8 en de brugklas.

Stoppestennu: De stichting Stoppestennu heeft lespakketten om pesten bespreekbaar te maken. Ook vind je er veel lesideeën.

Lespakketten

Gevolgen kindermishandeling, aces en trauma in de klas

Voor leerkrachten zijn er studiebijeenkomsten mogelijk over de gevolgen van aces en trauma en wat je daarvan merkt in je klas. Traumasensitief lesgeven kan veel kinderen helpen. Leer ook kijken door een traumabril. Anton Horeweg, auteur van o.a. De traumasensitieve school, helpt u graag kennis te nemen van traumasensitief lesgeven. Ga daarvoor naar www.gedragsproblemenindeklas.nl of gebruik de QR code.

Hulp bij kindermishandeling Site speciaal voor kinderen

Praten met kinderen

Er zijn workshops voor leraren om te praten met kinderen als zij vermoeden dat er iets aan de hand is. Wat zeg je wel en wat beslist niet? Marike van Gemert is expert op dat gebied, auteur van het boek Praten met kinderen en helpt je graag op weg. Ga naar www.academiepratenmetkinderen.nl of gebruik de QR code.

Hulp bij kindermishandeling Site speciaal voor kinderen

Dit is een verschrikkelijk boek met een gouden boodschap voor groep 7 en 8

Met dit boek kun je kinderen een referentiekader geven en zo bijdragen aan de preventie of het opmerken van kindermishandeling. Het boek is bedoeld voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs en is geschreven door Anton Horeweg. Bij het boek hoort een korte handreiking en een lesvoorbereiding per hoofdstuk. Het is mogelijk om bij aanschaf een gratis online bijeenkomst te krijgen over het gebruik in de klas (Zie voorwaarden).

Bestel of bekijk Dit is een verschrikkelijk boek met een gouden boodschap. Of gebruik de QR code.

Dit is een verschrikkelijk boek met een gouden boodschap

Het Klokhuis serie

Het klokhuis heeft 4 afleveringen gemaakt om kindermishandeling te bespreken.

Je kunt ook de QR code gebruiken.

Anton Horeweg Hulp bij kindermishandeling

Het Klokhuis special

Het klokhuis heeft een speciale aflevering gemaakt over ‘Jouw lijf is van jou.’

Je kunt ook de QR code gebruiken.

 

Voorkom kindermishandeling Anton Horeweg

Hoe werkt de Kindertelefoon?

Een speciaal lespakket om kinderen uit te leggen hoe de Kindertelefoon werkt.

Je kunt ook de QR code gebruiken.

Theatervoorstellingen met lespakketten

Theatervoorstelling

Nachtuil

Leeftijdsgroep 10 jaar en ouder. Nachtuil is een schoolvoorstelling door Erica Roozendaal, voor kinderen vanaf 11 jaar. In de voorstelling komt het thema seksueel misbruik en verwaarlozing aan bod en is daarom niet geschikt voor kinderen jonger dan 11 jaar. Bij de voorstelling wordt een lesbrief ontwikkeld.

Bekijk hier de trailer Je kunt ook de QR-code gebruiken.

Theatervoorstelling

Griezelgeheim

De theatergroep Schott in de rose speelt een voorstelling over slechte en goede geheimen (seksueel misbruik)

Leeftijdsgroep 4-12 jaar.

Bekijk de info op www.schottinderose.com

Je kunt ook de QR code gebruiken.

Hulp bij kindermishandeling Site speciaal voor kinderen

Theatervoorstelling

De Schildje-Experience

Leeftijdsgroep 4-6 jaar.

Kleuters  leren tijdens de Schildje Experience dat ze zich nergens voor hoeven te schamen en dat ze geen geheimen voor grote mensen hoeven te bewaren. Spelenderwijs komen ze erachter dat hulp vragen heel belangrijk is. Nog niet per school te boeken helaas.

Bekijk de info op www.schildje.nl