De gouden boodschap

Er is één heel belangrijke boodschap die geldt voor alle verschrikkelijke dingen die je op deze site kunt lezen. Omdat die boodschap zo belangrijk is, noem ik hem:

 

En die is:

-Het is niet jouw schuld!

Gouden boodschap: kindermishandeling is niet jouw schuld

-Niemand mag je slaan, altijd negeren of aan je zitten als je dat niet wilt.

-Het is normaal dat je daardoor in de war bent, of je boos voelt, of verdrietig, of eenzaam en wanhopig.

-Probeer hulp te zoeken. Dat is lastig. Het is ook ongelooflijk moedig!

Hulp

Er is een speciale pagina waar je hulp kunt vinden. De pagina ‘Waar vind ik hulp.’

Kinderrechten Unicef

Hieronder kun je een korte film bekijken van het Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Dit is het grootste filmfestival op You Tube, waarbij kinderen (9 – 13 jaar) zelf hun mening en ideeën over de kinderrechten geven.

Meer weten?

Hieronder kun je nog meer lezen over de gevolgen van kindermishandeling. Je kunt dat ook gewoon overslaan.

Ik ben mezelf niet meer

Als je te maken krijgt met kindermishandeling of als je gepest wordt of andere erge dinge meemaakt, krijg je daar soms last van. Dat is normaal. Hoe je dat merkt lees je verderop

Waarom je soms dingen voelt of doet die je zelf niet snapt

Als je nare dingen meemaakt, voel je jezelf soms bang, verdrietig, boos en alleen. Soms lijkt het of je niets meer voelt. Zelfs lang na de gebeurtenis, kun je er last van hebben. Dat komt omdat je brein heel voorzichtig is. Het doet alles om je te beschermen.

Een oplettend brein

Je brein is op zoek naar gevaar. Want je brein moet jou in leven houden. Zelfs als dat gevaar er niet (meer) is, doet je brein soms alsof het er wel is. Het onderneemt voor de zekerheid actie. Je vertoont dan dezelfde reactie als bij ‘echt’ gevaar. Ik ga dat verderop uitleggen.

Help!

Gestrest zijn door nare gebeurtenissen is niet leuk. Je brein verzint daarom een truc. Je brein laat je gebeurtenissen, plaatsen, of mensen die met dat gevoel te maken hebben, vermijden. Dingen of plaatsen die je vroeg leuk vond vermijd je voortaan. Best jammer.

Vluchten

De juf of meester kijkt boos. Het brein denkt ‘boos = gevaar! Ik wil vluchten.’ Maar je mag de klas niet uit. In gedachten laat je brein je daarom ergens anders heengaan. Je vergeet even waar je bent. Voor de juf lijkt het of je dagdroomt. Het gevaar kan je niet bereiken. Zo voelt dat voor je brein. Je ‘vlucht’ dus in je hoofd. Dat doe je niet expres. Dat doet je brein.

Omdat je nu niet op de les let, kan het goed zijn dat de juf boos op je wordt. Zij weet niet dat jij hier niet veel aan kunt doen. Dat is wel vervelend. Misschien moeten de juf of de meester deze site ook bekijken.

Brein truc: Doen alsof je er niet bent

Soms moet je denken aan nare gebeurtenissen. In de klas lijkt het alsof je niet oplet (dagdromen). Daar kies je niet zelf voor. Het gebeurt. Je hebt hulp nodig om dit te stoppen. Je droom is eerder een nachtmerrie. Fijn is het niet.

Ik zweef boven mezelf

Soms maak je iets verschrikkelijks mee. Je brein doet dan of je er niet bent. Kinderen die misbruikt worden, zien zichzelf soms van een afstandje. Het lijkt of ze er niet echt bij zijn, maar naar een ander kind kijken. Het lijkt of ze boven de gebeurtenis zweven. Zo wordt het minder erg. Helaas wordt de gebeurtenis niet écht minder erg. Het kind voelt er gelukkig wel minder van op dat moment. Later voelt hij zich toch nog erg rot. Logisch.

jezelf niet meer zijn door je brein

Rondrennen tot je een ons weegt? Of liever niet?

Als iets je (onbewust) doet denken aan de nare dingen die je meemaakt(e), kom je in diezelfde vecht-, vlucht- of bevriestoestand als toen. Als iemand dan iets verkeerds zegt of doet in jouw ogen, ben je misschien extra boos of extra bang. In de klas kan dat eruitzien als ‘lastig gedrag’. Het kan zelfs zijn dat de juf of meester dan zegt dat je vervelend bent.

Cirkel

Wat er vaak gebeurt: Kind doet ‘vervelend’, meester of juf wordt boos, kind krijgt straf. Het helpt niet, want het komt door de erge gebeurtenissen. Dit is voor niemand leuk. Het kind wil niet boos/bang/ vervelend zijn. De juf of meester wil niet boos worden. Toch gebeurt het. Soms weet niemand hoe je dit oplost.

Tip:

Laat de meester of juf deze site zien!

Menu